Uskoro prvi kineski kamion iz FAP-a

Bez autora
Mar 22 2010

Kineska kompanija "Dong feng" proizvešće prvi kamion u FAP-u do kraja ove godine, a kamioni će biti konkurentni jer će 30 odsto biti jevtiniji od evropskih. U pribojskom FAP-u će do kraja godine početi proizvodnja i montaža prvih kineskih kamiona, a predstavnici kompanije "Dong feng" će već iduće nedelje doći da razmotre dalje korake u saradnji. Do 25. maja biće potpisan ugovor o poslovno tehničkoj saradnji, koji će sadržati akcioni plan do kraja godine. Kolika će biti proizvodnja zavisiće od tržista, a kamioni će po ceni biti konkurentni jer će 30 odsto biti jevtiniji od evropskih. Ove godine će se raditi na istraživanju srpskog tržišta, a narednih godina treba ići na izvoz, pa će morati da se napravi plan proizvodnje koji podrazumeva 51 odsto domaćih delova. To će omogućiti izvoiz u zemlje CEFTA, Rusiju i Belorusiju i Tursku. Jedan kamion strateškog partnera trebalo je da bude predstavljen na Medjunarodnom salonu privrednih vozila i prateće opreme "Beotrak", koji počinje sutra na Beogradskom sajmu. Brod koji ga prevozi kasni, pa će biti prikazan na Sajmu građevinarstva.

Uskoro prvi kineski kamion iz FAP-aKineska kompanija "Dong feng" proizvešće prvi kamion u FAP-u do kraja ove godine, a kamioni će biti konkurentni jer će 30 odsto biti jevtiniji od evropskih.

U pribojskom FAP-u će do kraja godine početi proizvodnja i montaža prvih kineskih kamiona, a predstavnici kompanije "Dong feng" će već iduće nedelje doći da razmotre dalje korake u saradnji, rekao je rukovodilac Razvojnog sektora te firme Miroslav Matović.

On je rekao da će do 25. maja biti potpisan ugovor o poslovno tehničkoj saradnji, koji će sadržati akcioni plan do kraja godine. Kolika će biti proizvodnja zavisiće od tržista, a kamioni će po ceni biti konkurentni jer će 30 odsto biti jevtiniji od evropskih.

Matović je najavio da će se ove godine raditi na istraživanju srpskog tržišta, a narednih godina treba ići na izvoz, pa će morati da se napravi plan proizvodnje koji podrazumeva 51 odsto domaćih delova. To će omogućiti izvoiz u zemlje CEFTA, Rusiju i Belorusiju i Tursku.

Prema njegovim rečima, jedan kamion strateškog partnera trebalo je da bude predstavljen na Medjunarodnom salonu privrednih vozila i prateće opreme "Beotrak", koji počinje sutra na Beogradskom sajmu. Brod koji ga prevozi kasni, pa će biti prikazan na Sajmu građevinarstva.

FAP na Sajmu predstavlja novu šasiju, predvidjenu za nadgradnju komunalnih vozila - smećara, cisterni za vodu i gorivo, autopodizača kao i vatrogasnih vozila.

Drugi eksponat je kamion četvoroosovinac, predvidjen za rad preduzeća putne privrede s obzirom da se u narednom periodu rade veliki infrastrukurni objekti.

Prema rečima Matovića, prošle godina je bila jedna od najtežih za FAP u poslednjih 15 godina. Prozvedeno je manje od 100 vozila, što je vrlo skromno u odnosu na najbolje dane, kad se proizvodilo i do 7.000.

Tek krajem godine, kada je vlada donela uredbu o subvencionisanoj prodaji domaćih kamiona sa 20 odsto i dodatnih 10 odsto kroz program "staro za novo" i kada je donela odluku da subvencioniše poslovne banke za odobravanje kredita, potražnja je naglo porasla.

Za ovu godinu naručeno je oko 150 kamiona, što je nedovoljno, ukazao je Matović, naglasivši da je za opstanak neophodna proizvodnja od najmanje 500 kamiona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik